Baixa visió / Ceguesa

Baixa Visió és la condició que presenta una persona amb una privació parcial de la seva visió que no pot ser corregida amb les ajudes òptiques convencionals, fàrmacs o cirurgia.

Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), l’agudesa normal és de 10/10 mentre que els límits del camp visual són 90º en la part externa o temporal, 60º en la interna o nasal, 50º en la part superior i 70º en la inferior.

La resta visual (percentatge de visió que la persona conserva o també visió funcional) conté diferents paràmetres de definició:

  • L’agudesa visual és la capacitat de l’ull en combinació amb el cervell per distingir formes o objectes a una distància determinada. S’avalua mitjançant els optotips i s’indica amb un valor numèric que relaciona la mida de la imatge vista amb la distància a la qual es veu.

opto1

  • El camp visual és l’espai que abasta la visió de l’ull quan està immòbil mirant un punt fix. Mitjançant la campimetria s’avalua el perímetre del camp visual i la sensibilitat existent en les diferents zones dins d’aquest perímetre mitjançant un gràfic que mostra les àrees de visió funcionals, així com aquelles que no ho són.  La campimetria pot ser de dos tipus:
    1. dinàmica .- Fent mirar al nen al centre d’una pantalla o cúpula, i sense que pugui desviar la mirada, es va projectant un estímul de tamany i intensitat constant al llarg d’un meridià, des de la perifèria cap al centre. Amb això es determina el punt on l’ull comença a percebre’l. L’aparell més utilitzat en campimetria cinètica és el campímetre de Goldmann.
    2. estàtica.- En aquest cas, l’estímul es projecta en un punt determinat i va incrementant-se la seva seva intensitat fins a ser percebut pel pacient. Els punts programats mitjançant un sistema informàtic queden reflectits en un gràfic que pot tenir diferents formes.

slide_59La pèrdua de camp visual pot ser per afectació perifèrica amb estretament concèntric del camp, pèrdua d’un quadrant (quadrantanòpsia), pèrdua d’una mitat nassal o temporal (hemianòpsia nassal o temporal) o bé pèrdua de la part central o paracentral del camp.

Les reduccions perifèriques es deuen a trastorns que afecten a la zona més externa de la retina. Tot i que el pacient pot tenir una bona visió central, els seus desplaçaments són més dificultosos. El cas més freqüent és la retinitis pigmentària on l’agudesa visual pot ser molt bona però, en canvi, els desplaçaments són dificultosos.

115i_rpspot2 (1)

Exemple de Retinitis Pigmentària

Quan la zona de pèrdua de visió (escotoma) és central, sol haver-hi afectació de la màcula lo qual comporta gran pèrdua d’agudesa visual.

Ejemplo de Degeneración Macular

Exemple de Degeneració Macular

Graus de Dèficit Visual segons l’OMS

Grau de Baixa Visió segons Agudesa Visual. OMS

Grau de Baixa Visió segons Agudesa Visual. OMS

Per ser afiliat a ONCE, cal tenir una agudesa igual o inferior a 0,10.

Grau de Dèficit Visual segons Camp Visual. OMS

Grau de Dèficit Visual segons Camp Visual. OMS

Per ser afiliat a ONCE, cal tenir un camp visual igual o inferior a 10 graus.

Classificació de la Baixa Visió segons el percentatge de Resta Visual Funcional

Classificació B3, B2, B1 o Ceguesa

Classificació B3, B2, B1 o Ceguesa

Ceguesa. Criteris d’afiliació a  ONCE

Per a poder-se afiliar una persona ha de complir una condició de ceguesa legal, i per a que això es compleixi cal que en els dos ulls es donin les següents condicions:

1.- Agudesa Visual igual o inferior a 0,1 (10%) obtinguda amb la millor correcció òptica possible

i/o

2.- Camp Visual reduït a 10º o menys

escle3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s